[AC] VGP AC 2018-S1 (GT3) – Circuit de Spa-Francorchamps

VGP AC 2018-S1 (GT3) deltävling 8/9

Måndagen den 19/3 vad det dags för deltävling åtta i VGPs GT3-mästerskap. För veckans utmaning har förarna tagit sig till Belgien och den välkända Spa-banan. I vanlig ordning så började kvällen med kval där det efter 15 minuter blev Simon Lindholm som satte sig själv på pole position med en tid om 2:18.392 följt av Joakim Svensson på 2:19.161 och Filip Sandström på 2:19.251.

Efter kval var det dags för race 1. Starten går och alla tar sig igenom första kurvan helskinnade.  Sandström får en kanonstart och har kommit om både Svensson och Lindholm när förarna går ut på den långa Kemmel-rakan. Halvvägs genom första varvet så snurrar olyckligtvis Martin Öberg av egen kraft när han kör lite för hårt på en kurb. Topp duon bestående av Sandström och Lindholm drar snabbt ifrån medans övriga fäletet jagar på en bit bakom. Johan Bengtsson kör snabbt upp sig genom fältet med fastnar bakom Mikael Boman stora delar av racet. När Bengtsson väl kommer om är Sandström och Lindholm långt utom räckhåll. Till slut är det Sandström som tar målflaggan först följt av Lindholm och Bengtsson. Förarna tar som vanligt en kort paus efter racet och laddar sedan om för ytterligare 30 minuter av snabba kurvor och långa rakor.

I race 2 är det som vanligt omvänd startordning på det 10 första från race 1. Längst fram står Kennie Flenstedt, följt av Ted Nyberg och på en tredje startposition står Emil Wikhede. Starten går och alla bilar tas sig i raskt takt fram mot första kurvan. Alla bilar tar sig helskinnade genom första kurvan och accelererar snabbt ner mot ökända Eau Rouge. På toppen av Eau Rouge eller som den egentligen heter, Raidillon, så släpper det i bak för Ted Nyberg. Stefan Boman som ligger bakom hinner inte göra en undanmanöver utan dras med i kaoset. Även Emil Wikhede råkar illa ut när han försöker undvika de övriga bilarna och hamnar själv ute på gräset och snurrar in i barriären. Efter ett par varv så trasslar det till sig i bus-stop chikanen då Flenstedt som dragit på sig en drive-through dyker mot depån och knockar till Lindholm som snurrar. Flertalet bilar tar sig förbi där ibland Johan Bengtsson som är mycket ivrig på att försvara sin placering i förarmästerskapet. Racet rullar vidare men strax är det just Johan Bengtsson som även han råkar illa ut då han går för hårt på en kurb och snurrar. Målflaggan faller tillslut och där är Filip Sandström som är först över linjen följt av Martin Öberg och Mikael Boman. Lindholm kör tillslut in sig på en femte plats medans Bengtsson kommer in som åtta och förlorar ett par viktiga poäng i mästerskapet mot Lindholm.

Efter åtta avklarade deltävlingar ligger dock Bengtsson fortfarande i topp i förarmästerskapet med 412 poäng men jagas ihärdigt av Lindholm på 409 poäng. I teammästerskapet leder EJM High RC över FF Racing med 976 poäng mot FFs 892 poäng. För en fullständig uppdatering i både förarmästerskap och teammästerskap hänvisar vi till vår lapstat.

Ikväll tar förarna sig an nästa den sista utmaningen för säsongen. 14 varv runt Circuit de la Sarthe (Le Mans) skall avverkas och hur det gick får ni veta i nästa artikel.

Leave a comment