Huvudpartners till Svensk Bilsport

Historisk Bilsport: Information till Förbunds, och Distriktstekniker

Antalet tävlingsbilar besiktigade enligt FIA Appendix-K ökar för varje år och börjar nu bli en vanlig företeelse, inte bara på unika Historiska tävlingar, utan även i tävlingar där arrangören bjuder in till alla olika bilklasser inklusive de historiska.

Historiska Utskottet har noterat att alltför många tekniker avstår att kontrollera dessa bilar då man inte fått utbildning eller annan information om hur detta skall hanteras.

Av denna anledning vill HU nu uppmana alla distrikt att alltid ha med information om bilar med Historisk Vagnbok, s.k. ”HTP”, vid sina teknikerkurser. Information och support går dels att hitta på vår hemsida sbf.se/hu Länk till annan webbplats., men givetvis också genom att kontakta någon av våra utbildade tekniker som hittas på samma ställe som övriga registreringsbesiktningsmän. Även HU står naturligtvis till förfogande efter överenskommelse.

Vi vill också påtala kravet att hantera den historiska Vagnboken, HTP:n, på samma sätt som alla andra vagnböcker, dvs den skall omhändertas vid förbesiktning och återlämnas efter tävlingen med ifyllda data om tävlingens namn, eventuell efterkontroll och givetvis noteringar om tekniska fel som måste åtgärdas.

» En bil besiktigad med en HTP som vagnbok skall ALLTID överensstämma med den klass den är besiktigad efter, precis på samma sätt som en bil med ”vanlig” vagnbok skall följa sitt klassreglemente, eller inom rally enligt sin homologering.

Ett vanligt förekommande fel är att en bil med HTP inte följer sina klassregler när det gäller Hjulstorlek, t.ex. bilen är enligt sin tidsperiod endast godkänd med 13” hjul men tävlar med 15” hjul vilket alltså inte är godkänt.

Jämförbart är att en bil byggd och besiktigad enligt Gr-N inte får byggas om eller trimmas till Gr-A utan att ombesiktigas

Fördelen med en HTP att i princip alla tekniska krav finns beskrivna och dokumenterade i HTP:n vilket gör det ganska enkelt att genomföra en teknisk kontroll.

För mer information om detta så kontakta någon av HU:s medlemmar. Kontaktuppgifter finns på SBF hemsida, sbf.se/hu Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades den 23 april 2024